Reklama

Polska żywność coraz lepszej jakości

Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.  – Producenci zdają sobie sprawę, że na coraz bardziej konkurencyjnym rynku nie ma miejsca na „bylejakość” – uważa Lara Gessler, członkini jury konkursu „KUKBUK Poleca”, w którym nagradzana jest najlepsza polska żywność, gospodarstwa agroturystyczne i wyroby regionalne.

  • 0

ARiMR przypomina o kończących się naborach

Wraz z końcem maja upływa termin składania wniosków w ramach naborów prowadzonych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Ostatnie dni na złożenie dokumentów mają rolnicy, którzy ubiegają się o dopłaty bezpośrednie, wsparcie na modernizację gospodarstw czy tworzenie grup i organizacji producentów.

  • 0

Bee smart – ratujmy pszczoły

To kampania edukacyjna prowadzona wspólnie przez Fabrykę Cukierków „Pszczółka” oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej celem jest ochrona pszczół dziko żyjących.

  • 0

Skuteczne rozwiązanie na chwasty w kukurydzy

Popularność kukurydzy na polskich polach zdecydowanie wzrasta. Jednocześnie rosną też wymogi, jakie producenci mleka i mięsa stawiają kukurydzy przeznaczonej na paszę. Dlatego rolnicy szukają herbicydów, które zapewnią zwalczanie chwastów obniżających i pogarszających plon, a jednocześnie będą bezpieczne dla upraw oraz korzystne ekonomicznie. Dla plantatorów kukurydzy firma INNVIGO przygotowała skuteczne rozwiązanie – preparaty Rincon 25 SG i Henik 50 SG.

  • 0

Choroby grzybowe w rzepaku ozimym

Wraz z ruszeniem wegetacji wiosennej rzepaku ozimego następuje wznowienie presji ze strony patogenów chorobotwórczych oraz szkodników. Nasilenie występowania poszczególnych agrofagów zależy przede wszystkim od przebiegu warunków pogodowych. Dlatego też trudno przewidzieć z wyprzedzeniem, który z nich okaże się najgroźniejszy w danym sezonie.

  • 0

Na Kujawach o polskiej białej gęsi

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty na Kujawach uczestniczył w spotkaniu zorganizowanym, w ramach forum gospodarczego Polska-Japonia, przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

  • 0

KRIR w sprawie rzeźni o małych zdolnościach produkcyjnych

Samorząd rolniczy przekazał opinię do  projektu  rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Oznaczone pod
Subskrybuj to źródło RSS
Banner 468 x 60 px