Rolnictwo Profesjonalne - Portal Raport Rolny

Switch to desktop

Suszenie można przeprowadzić metodą wysokotemperaturową w specjalnych suszarniach albo dwuetapowo wykorzystując oszczędną technikę niskotemperaturową.



Kukurydza ta najważniejsze zboże paszowe na świecie, stanowiące podstawę w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. Powierzchnia uprawy tej rośliny na ziarno powiększa się z roku na rok między innymi dlatego, że zawiera najwyższą wartość energetyczną spośród wszystkich rodzajów zbóż.
Wynika to z dużej zawartości skrobi i tłuszczu oraz małej ilości włókna, ponadto strawność kukurydzy szacuje się powyżej 85 %. W polskich warunkach klimatycznych rolnicy zmuszeni są do zbierania ziarna kukurydzy o wilgotności około 40%. Ziarno o wilgotności powyżej 30 % intensywnie oddycha, czego skutkiem jest degradacja substancji odżywczych.
Okrywa ziarna staje się źródłem zakażenia i rozwoju drobnoustrojów, które tlenowo oraz beztlenowo doprowadzają do procesów gnilnych przechowywanego materiału.

Poniżej 15 %
Suszenie ziarna kukurydzy jest procesem drogim, pochłania około 30% kosztów uprawy, natomiast przy nieumiejętnym przeprowadzeniu procesu konserwacji materiału lub niskim plonie mogą osiągnąć nawet 50%
nakładów. Aby bezpiecznie przechowywać ziarno kukurydzy należy wysuszyć je do wilgotności poniżej 15% i schłodzić do temperatury poniżej 10 °C. Suszenie można przeprowadzić metodą wysokotemperaturową w specjalnych suszarniach lub podzielić na dwa etapy i w drugim etapie wykorzystać oszczędną technikę niskotemperaturową.
Podział procesu na dwa etapy dyktowany jest względami ekonomicznymi, ponieważ po osiągnięciu wilgotności ziarna poniżej 20% suszenie wysokotemperaturowe staje się nieopłacalne a stwarza możliwości dosuszenia w niższej temperaturze w silosie lub magazynie płaskim.
Ziarno wysuszone do 13-14% wilgotności nadaje się do przechowywania, bez narażania go na utratę wartości.

Dwie fazy
ziarna kukurydzy jest bardziej opłacalne niż często przeprowadzane przez rolników doprowadzanie do wilgotności 12% w krótkim okresie czasu. Przyspieszenie pociąga za sobą duże straty paliwa i powoduje spadek dobowej wydajności suszenia.
Najefektywniejszy jest proces suszenia w dwóch fazach. Pierwsza faza to suszenie wysokotemperaturowe, gdzie temperatura czynnika suszącego sięga do 140 °C a temperatura ziarna nieznacznie wzrasta i nie zmienia się do momentu osiągnięcia 28-24% wilgotności ziarna. Pierwszy okres to powolne nagrzewanie ziarna, drugi to właściwe suszenie a trzeci to dosuszanie, czyli okres suszenia doprowadzający ziarno do 12% wilgotności i trwa ok. ¼ całkowitego czasu suszenia. W drugim etapie wydajność suszenia zmniejsza się, natomiast temperatura ziarna rośnie i w tym momencie należy uważać by temperatura na powierzchni ziarna nie przekroczyła 70°C, bo ziarno zaczyna brązowieć, co jest cechą niepożądaną.

Wentylacja
Po doprowadzeniu ziarna do odpowiedniej wilgotności należy pamiętać o jego wentylowaniu.
Składowane w silosie ziarno powinno być poddawane systematycznej kontroli pod katem wilgotności i temperatury. Wzrost tych parametrów może spowodować gwałtowny rozwój populacji bakterii i grzybów a tym samym rozwój chorób przechowalniczych.
Przewietrzanie ziarna składowanego pozwala kontrolować w nim wahania temperatury i wilgotności. Przewietrzać należy powietrzem suchym, żeby nie wprowadzić do przechowywanego materiału wilgoci.
Bezpieczne warunki wentylacji powietrzem atmosferycznym istnieją we wrześniu i październiku a w miesiącach letnich schładzanie przeprowadzamy wyłącznie nocą. Wynika to z wilgotności powietrza oraz różnicy między temperaturą w silosie i na zewnątrz.
W silosach powinny być rozmieszczone czujniki temperatury, które pozwalają precyzyjnie kontrolować jej zmiany i w razie zagrożenia szybko reagować. Automatyczne sterowanie atmosferą w silosie wypełnionym ziarnem daje możliwość wygodnego i efektywnego kontrolowania i zapobiegania utracie wartości przechowywanego materiału.
JMK

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Portal internetowy raportrolny.pl jest własnością Wydawnictwa Agencja Rolna Roman Barszcz. Kopiowanie i dalsze wykorzystywanie zgromadzonych tu treści bez zgody właściciela serwisu jest zabronione

Top Desktop version